13 maart 2020, ineens wordt alles anders.

Ook in ’t Klavertje. De dagcentra gaan plots dicht, bewoners van de woonvorm moeten kiezen of ze thuis blijven of in de woonvorm, alle extra activiteiten worden afgelast. Wat komt er op ons af?

De directie komt nog één keer ‘in het echt’ samen om verdere afspraken te maken, en het crisisteam wordt opgericht. Vergaderingen zijn afgelast.
Heel wat collega’s kunnen niet meer hun gewone job uitoefenen en zoeken creatief mee naar een oplossing. Sommigen gaan ondersteunen in één van de drie woonvormen, anderen springen bij in het onderhoud of zelfs in andere voorzieningen en wie kan, werkt van thuis uit.
We worden even stil.

En dan… komen er heel wat leuke acties!
Collega’s van de Werkmix brengen werk mee naar de woonvormen. Vanuit de Botermijn arriveren er materialen mee voor het knutselen van kaartjes en juwelen. De Piste zorgt voor gezelschapsspelen, aangepaste fietsen en wellness. @work bokste een hele bundel in elkaar, als attentie voor de thuiszittende begeleid werkers. ‘Gaan winkelen’ blijkt een aparte functie te zijn.
Honderden telefoontjes tussen cliënten en collega’s die elkaar plots niet meer zien.
Spoedcursussen whatsapp-videobellen, chatten via messenger, facetimen,…
Online teamvergaderingen gebeuren via Teams (met eigen helpdesk)
Vrijwilligers bakken wafels en brengen lasagne.
Stappentellers slaan op hol van het vele wandelen en joggen, de benen zijn gespierd van het fietsen en er zijn zelfs enkele boks-talenten komen bovendrijven.
Crea-atelier de Botermijn wordt omgevormd tot naaiatelier en stort zich op het maken van mondmaskers.

We leren zelfs een nieuwe taal: niemand kijkt nog op van raambezoekjes, bubbels, quarantaine-maatregelen, FFP2-maskers, lockdown,…
Er worden meer dan 70 brieven verstuurd naar cliënten, collega’s en externe betrokkenen, om iedereen goed op de hoogte te houden.

13 juni 2020
Er komt stilaan licht aan het einde van de tunnel. De meeste maatregelen worden versoepeld, er kan weer op en af naar huis worden gegaan en bezoek mag terug in de woonvorm. Mondmaskers en alcoholgel maken deel uit van de dagelijkse routine. We blijven voorzichtig en stellen veiligheid voorop, naast de algemene opluchting dat er weer wat bewegingsvrijheid is binnen het ‘nieuwe normaal’.